De Bedstee van Maarten van Rossum Heer van Poederoyen

In het kasteel Nederhemert bevond zich tot in de 2e Wereldoorlog het hemelbed van de Heer Maarten van Rossum.

Deze bedstee is oorspronkelijk uit kasteel Poederoyen afkomstig, waarschijnlijk vervaardigd omstreeks 1540  en voor de bezetting  van kasteel Poederoyen  door de Franse Troepen in 1672, afgebroken  en jaren later  overgebracht naar het nabijgelegen kasteel Nederhemert. Kasteel Nederhemert had vanaf dat moment een zg. `Maarten van Rossum´-kamer. Een beschrijving van de kamer uit 1920 luidt alsvolgt: ´Hier staat een gesneden eiken bed uit het laatst der 16e eeuw. Stijlen en achterkant zijn rijk gebeeldhouwd, het hoofdeinde vertoont het wapen van Maarten van Rossum met de wildemannen als schildhouders. De wanden zijn in denzelfden stijl betimmerd. De trapeziumvormige inham in den bodem van het bed is bij de restauratie van het vertrek aangebracht, om van de oorspronkelijke voor twee personen bestemde sponde een één persoons ledikant te maken.´

Het bed en de kamer zijn tijdens de tweede Wereldoorlog in 1944 door brand definitief verloren gegaan. Bovenstaande foto dateert uit 1931.

Kasteel Nederhemert is in 2005 na een lange en kostbare restauratie opnieuw uit de as herrezen en door Koningin Beatrix heropend. De zogenaamde Maarten van Rossum kamer bestaat dus niet meer en het bed ook niet.

 

verder, aflevering 1 terug, begin